Luontokuvaus


Miksi luontokuvaus?


Luontokuvaaminen on helppo aloittaa. Tarvitset vain kameran ja luontoa. Alkuun pääset jopa kännykkäkameralla tai halvalla pokkarilla. Luontoa voit löytää jopa omalta takapihaltasi.

Sinun ei tarvitse olla ammattilainen saadaksesi hienoja luontokuvia. Jokainen määrittelee itse, mikä on hieno kuva. Kun minä aloitin valokuvaamisen, hienoon kuvaan riitti se, että sain omasta mielestäni mielenkiintoisten tilanteen tallennettua, edes jokseenkin terävänä. Tänä päivänä haluan kuvani olevan paitsi teknisesti onnistunut, haluan sen myös kertovan jonkin tarinan sekä erottuvan joukosta kaikkien muiden kuvien valtavasta massasta.

Valokuvaaminen on jatkuvaa oppimista. Joka päivä yritän saada paremman kuvan kuin edellisenä. Oma vaatimustasoni nousee jatkuvasti, ja kun nyt katson parin vuoden takaisia kuviani, huomaan selvästi kehittyneeni. En pelkästään kameran teknisessä hallitsemisessa, vain myös uusien ideoiden ja kuvakulmien luomisessa. Tiedän myös, että kahden vuoden kuluttua katson tänä päivänä ottamiani kuvia ja totean jälleen kehittyneeni paljon.

Harrastuksena luontokuvaaminen voi olla ajoittain haastavaa, mutta myös erittäin palkitsevaa, silloin kun pitkän odottamisen ja yrittämisen jälkeen onnistuu vihdoin saamaan toivomansa kuvan. Luonnossa liikkuminen hyväksi sekä fyysiselle, että henkiselle terveydelle. Harva asia rentouttaa yhtä paljon kun “yksin” luonnon keskellä oleminen. Sana “yksin” lainausmerkeissä, koska luonnossa et ole koskaan yksin, vaan yleensä useiden eläinten ympäröimänä, vaikket niitä aina huomaisikaan.

Meillä Suomessa on todella etuoikeutettu mahdollisuus nauttia varsin puhtaasta ja rauhallisesta luonnosta. Jokamiehenoikeudet mahdollistavat hyvin vapaan luonnossa kulkemisen. Villiä luontoa löytää jopa suurimpien kaupunkien keskeltä, tai halutessaan voi suunnata kauemmas erämaahankin, jossa voi parhaimmillaan kulkea päiväkausia, näkemättä ainuttakaan ihmistä.

Suomi on iso maa, täynnä erilaista luontoa. Metsiä, järviä, peltoja, niittyjä, lampia, jokia, tuntureita, laaksoja… mutta maamme pinta-alaan nähden asukkaita on todella vähän. Kuvattavaa siis riittää. Paljon erilaisia kuvia on jo otettu, mutta vielä enemmän on kuvia, joita kukaan ei ole vielä ottanut ja jotka odottavat ottajaansa.


Miten aloitan luontokuvaamisen?


Kuten aiemmin mainitsin, omasta mielestä hyvän kuvan ottaminen ei välttämättä ole aluksi kovinkaan vaikeaa. Oma vaatimustaso kuitenkin nousee nopeasti, eikä aiemmat kuvat enää riitä tyydyttämään alati kasvavaa kuvanälkää.

Kehittymiseen on useita eri vaihtoehtoja:

Voit vain yksinkertaisesti viettää luonnossa mahdollisimman paljon aikaa ja ottaa mahdollisimman paljon erilaisia kuvia. Tällöin kehityt pakostakin. Riippuu itsestäsi, kuinka paljon.

Voit myös oppia ja hakea insipiraatiota muualta. Lukemalla kirjoja, katsomalla videoita, tutustumalla muihin kuvaajiin tai osallistumalla kuvauskursseille.

Itse kokeilemalla oppii mielestäni parhaiten, mutta muilta kuvaajilta saadut vinkit ja neuvot ovat silti korvaamattomia. Vaikka olisit valokuvannut koko ikäsi, et voi koskaan tietää, miten monella muulla tavalla samat asiat voisi tehdä. Olet voinut viettää tunteja, päiviä tai jopa vuosia tuskaillen jonkin pienen ongelman kanssa, ja yllättäen huomaatkin, että siihen olisi ollut koko ajan olemassa todella yksinkertainen ratkaisu, jota et vain tullut koskaan aiemmin ajatelleeksi.


Opi minulta


Olen viettänyt luonnossa koko ikäni, ja viimeiset vuodet keskittinyt täysillä sen valokuvaamiseen. Olen lukenut aiheeseen liittyviä kirjoja, katsonut videoita, viettänyt aikaa kokeneempien kuvaajien kanssa, ja mikä tärkeintä, ottanut itse satoja tuhansia valokuvia.

Valokuvaamisen ja luonnossa liikkumisen ohella toisten opettaminen on aina ollut itselleni mieluisaa. Molemmat vanhempani opettavat työkseen, joten tämä vahva opettamisen halu lienee syvällä perimässäni.

Olen kuvatessani kohdannut monia ongelmia ja tehnyt paljon turhia virheitä, jotka ovat hidastaneet oppimistani ja kehittymistäni. Joku kokeneempi olisi voinut opettaa nämä minulle silmänräpäyksessä sen sijaan, että olisin viettäynt tunteja itse kokeillen ja tietoa etsien. Kuten mainittu, itse kokeilmemisessa ei ole mitään väärin, päinvastoin, se on mainio tapa oppia. Totuus on kuitenkin, että oppiminen on aina helpompaa ja nopeampaa, jos joku nämä vaiheet jo läpi käynyt kertoo ja näyttää miten on niistä itse suoriutunut. Tärkeintä ei ole vain vastata kysymykseen “miten” vaan myös "miksi”. Kun ymmärrät miksi jokin asia kannattaa tehdä tietyllä tavalla, pystyt soveltamaan oppimaasi myös muissa tilanteissa ja yhdistämään sitä muuhun oppimaasi, sekä mahdollisesti tulevaisuudessa opettaa sitä eteenpäin toisille ihmisille.

Jos siis halaut päästä hyvään alkuun valokuvausharrastuksessasi tai kehittää omia taitojasi, voit liittyä seuraani ja oppia minulta. Minulla ei ole vielä monen vuosikymmenen kokemusta valokuvaamisesta, mutta annan kuvieni puhua puolestani ja olen varma, että minulla on sinulle jotain annettavaa.

Alapuolelle olen listannut asioita, joissa voin auttaa sinut alkuun tai kehittää jo olemassa olevia taitojasi. Klikkaa kuvia lukeaksesi lisää.